•Thursday, October 13, 2011
Sambungan dari sini

Dari Fort Augustus, kita akan melalui beberapa kawasan hutan dan perkampungan kecil seperti Portclair, Invermoriston, Altsigh, Balbeg, Bunloit dan Lenie.

Port Clair is a mixed planted conifer forest on the slopes overlooking the southern end of Loch Ness. There are stands of magnificent, mature Douglas fir trees which, along with other areas, are being managed as 'continuous cover forests'. There are spectacular views over the Great Glen from Port Clair.
Invermoriston (Inbhir Mhoireastain in Gaelic) (grid reference NH420167) is a small village 7 miles north of Fort Augustus, Highland, Scotland. The village is on the A82 road, at a junction with the A887. The village's most visited attraction is the Thomas Telford bridge, built in 1813, which crosses the spectacular River Moriston falls. This bridge used to form part of the main road between Drumnadrochit and Fort Augustus but was replaced in the 1930s with the new bridge used today.
Selepas sahaja pekan Fort Augustus.. Kita akan nampak tasik Loch Ness sepanjang 27 batu (kat UK nie tak pakai KM ok.. semua pakai Miles.. sila convert sendiri kalau anda drive di UK)..

Loch Ness dari jauh
Kereta merah itu.. kereta kawan aku..
Mesti dia tgk kereta nie sedih..
Sebab dah berpisah sejak bln 7, 2011 hari tuh..

View Loch Ness yang mengasyikkan..
Masa nie salji baru turun 2 3 hari sebelum
Kawasan gunung penuh dilitupi salji

Loch Ness
Cantik kan ;)

Loch Ness (pronounced /ˌlɒx ˈnɛs/, Scottish Gaelic: Loch Nis) is a large, deep, freshwater loch in the Scottish Highlands extending for approximately 37 km (23 mi) southwest of Inverness. Its surface is 15.8 m (52 ft) above sea level.

Loch Ness is best known for the alleged sightings of the cryptozoological Loch Ness Monster, also known affectionately as "Nessie". It is connected at the southern end by the River Oich and a section of the Caledonian Canal to Loch Oich. At the northern end there is the Bona Narrows which opens out into Loch Dochfour, which feeds the River Ness and a further section of canal to Inverness. It is one of a series of interconnected, murky bodies of water in Scotland; its water visibility is exceptionally low due to a high peat content in the surrounding soil.
Menghampiri penghujung Loch Ness ini, kita akan jumpa istana Urquhart..

Boleh masuk parking kat sekitar kawasan istana nie..
Tapi kalau nak melawat runtuhan istana tuh.. kena bayarlah..
Adult £7.20, Child £4.30, Concession £5.70

Selalunya kami hanya ambil gambar kat luar pagar tuh jelah..
Janji nampak istana tuh..
Apa guna ada kamera ada 'zoom' kan..
Masa nielah pergunakan sebaiknya ;)

Urquhart Castle
Walaupun ambik dari luar pagar..
Kira cantik jugalah kualiti gambar yang aku ambil kan
Ahaks.. Sila puji ok

Sebenarnya dulu aku pernah masuk ke sekitar kawasan istana nie pada tahun 2002..
Masa tuh kebetulan pintu pagar kat tepi istana nie terbuka..
Apa lagi buat pencerobohan haram..
Masa tuh visitor centre pun dah tutup..
Sebab tuh tiap kali singgah sini takde rasa nak bayar lawat istana nie hehehe

Kawasan Urquhart castle nie memang famous sebab kat sekitar kawasan inilah..
Dikatakan ada orang jumpa makhluk naga 'Loch Ness' tuh..
Nama manja kat sini 'Nessie'..
Tak silap aku.. Ada orang yang sanggup tunggu tepi tasik nie
kot-kot terjumpa lagik Naga 'Nessie' tuh ;)

Urquhart Castle Panorama
(from wikipedia)
Urquhart Castle sits beside Loch Ness in Scotland along the A82 road, between Fort William and Inverness. It is close to the village of Drumnadrochit. Though extensively ruined, it was in its day one of the largest strongholds of medieval Scotland, and remains an impressive structure, splendidly situated on a headland overlooking Loch Ness. It is also near this castle that the majority of Nessie (Loch Ness Monster) sightings occur.
Tak jauh dari 'Urquhart Castle'
Lebih kurang 2 batu..
Kita akan jumpa Loch Ness Exhibition Centre pulak
Boleh lawat http://www.lochness.com/ kalau nak tahu info lebih mendalam lagi

Tempat parking Loch Ness Exhibition Centre
Boleh parking kat sini kalau nak lawat visitor centre..
Biasanya kalau nampak sign nie ramai orang akan berhenti..
Biasalah time untuk pergi toilet lagik ;)
Masuk free jek tak kena bayar

The Loch Ness Monster Visitor Centre
Boleh dapatkan info pasal Loch Ness Monster

The Original Loch Ness Monster Visitor Centre presents the evidence that exists to date of Nessie through legend, photographs and film of sightings. There is a coffee shop, gift shop and a big plastic Nessie for the kids to play on.

The Loch Ness Centre
Apa ada kat sini??
Biasalah info pasal Loch Ness..
Ada juga jual souvenier..
Bolehlah singgah cuci mata dan rehat2kan badan lepas penat driving tadi kan..

The Loch Ness Exhibition Centre, also called Loch Ness 2000, is a five star rated visitor attraction in the downstairs of what was the Drumnadrochit Hotel; the hotel is now housed in the modern buildings on the same site. This is the more recent of the two exhibitions. It takes a more investigative look at the myth of the Loch Ness Monster as it presents the evidence through audio visual presentations in seven rooms. There's a lot of detail in the films and it might not be so good for younger visitors, although there is a downloadable work pack available for children which could help get the most out of the exhibitions. It a thought provoking exhibition and it's interesting to see how some of the most familiar images we have of the Loch Ness Monster have been disproved or appear unlikely. Seeing as the Loch Ness Project has been based in the same hotel for 20 years it's perhaps not surprising that this is the more scientific of the two exhibitions. The rest of the hotel complex is choc full of Nessie and Scottish themed gifts in the various shops.
Dari sini

Nessie terperangkap dalam tasik beku

The Loch Ness Monster (Scottish Gaelic Niseag) is a cryptid that is reputed to inhabit Loch Ness in the Scottish Highlands. The most frequent speculation is that the creature represents a line of long-surviving plesiosaurs. It is similar to other supposed lake monsters in Scotland and elsewhere, though its description varies from one account to the next. Popular interest and belief in the animal has varied since it was brought to the world's attention in 1933. Evidence of its existence is anecdotal, with minimal and much-disputed photographic material and sonar readings. The scientific community regards the Loch Ness Monster as a modern-day myth, and explains sightings as a mix of hoaxes and wishful thinking. Despite this, it remains one of the most famous examples of cryptozoology. The legendary monster has been affectionately referred to by the nickname Nessie (Scottish Gaelic: Niseag) since the 1950s.

Braveheart Visitor Centre.

Behind the Loch Ness Visitor Centre is The Braveheart Centre. This highlights some of the significant battles of Scotland such as the War of Independence in which Robert the Bruce beat the English forces at Bannockburn in 1314. It also tells the story of William Wallace and his resistance to the English. 

Ok selesai melawat visitor centre dan ambil feeling jumpa naga...
Kita teruskan perjalanan..

Hampir tiba ke Inverness
Capital of the Highland of Scotland

Inverness (Scottish Gaelic: Inbhir Nis pronounced [iɲɪɾʲˈniʃ], English: Mouth of the River Ness is a city in the Scottish Highlands. It is the administrative centre for the Highland council area, and is regarded as the capital of the Highlands of Scotland.

Inverness is situated at the mouth of the River Ness (which flows from nearby Loch Ness) and at the southwestern extremity of the Moray Firth. The city lies at the end of the Great Glen with Loch Ness, Loch Ashie and Loch Duntelchaig to the west. Inverness' Caledonian Canal also runs through the Great Glen connecting Loch Ness, Loch Oich, and Loch Lochy.
Di Inverness nie apa yang ada???
Macam  bandar-bandar lain di sekitar UK..
Ada deretan kedai..
Ada shopping complex..
Ada kedai makan..
Tapi kedai makanan halal memang takdelah
Bolehlah ronda-ronda sekitar sungai Ness nak ambil gambar ;)

 River Ness

 Inverness Footbridge

 Deretan kedai di tepi River Ness

Inverness High Street

(Gambar-gambar Inverness ini semua dari google image)

Kalau ke highland nie kebiasaannya kalau mereka yang suka tinggal di 'Travelodge'
Kat Inverness nie memang ada Hotel Travelodge..
Kalau ada promosi boleh jek dapat harga murah serendah £19 semalam..

Selain Travelodge ada banyak hotel, hostel, Guesthouse dan backpackers hostel di sekitar bandar nie..
kalau tetiba tersesat datang sini..
Boleh jek datang terus ke mana-mana guesthouse atau B&B (bed & breakfast) boleh tanya harga dan menginap kat situ..

Sekitar Inverness nie banyak tempat-tempat menarik..
Selalunya paling hampir kita boleh naik ke 'Cairngorm Mountain & Ski Area' untuk bermain ski
Ianya terletak berhampiran pekan Aviemore
Perjalanan lebih kurang sejam dari Inverness

Snowlady yang kami buat..
Semasa menginap di Aviemore..
(Aku pernah menginap 3 kali di Inverness dan sekali di Aviemore)
Salji turun lebat 2 hari sebelum kami sampai..
Pijak salji kaki tenggelam hingga ke betis..
Best sungguh dan malam tuh apa lagi..
Kami gigih buat  snowlady nie malam-malam

Tasik yang beku
Loch ini terletak di bahagian bawah sebelum naik ke pergunungan Cairngorm

Singgah bergambar dan berguling-guling sakan
Baring atas tasik beku..

Dari pandangan dekat..
Bayangkan ini adalah tasik (Loch)
Tapi beku

Pegang salji yang sejuk

Naik ke puncak Cairngorm dengan train ini
Dikenali sebagai Funicular railway cars
Boleh check kat sini

Cairn Gorm (Cairngorm) (Gaelic: An Càrn Gorm, meaning Blue or Green Hill) is a mountain in the Scottish Highlands overlooking Strathspey and the town of Aviemore. At 1245 metres (4084 ft) it is the sixth highest mountain in the United Kingdom. It has given its name to the whole range, although these hills are properly known as Am Monadh Ruadh (the Red Hills) rather than the Cairngorms. Cairn Gorm is the most prominent of the Cairngorm mountains in the view from Speyside, but it is not the highest.

Much of the north-western slopes of the mountain are downhill skiing developments concentrated in Coire Cas. As well as ski tows, snow fences and bulldozed tracks, this corrie is also now home to a funicular railway.

Bermain sledge atas gunung Cairngorm
Aku tak berani nak main ski..
Dapat main sledge pun dah ok

Ski area
Sila ikut arahan ye

Cairngorm Ski Club

Tamatlah kisah perjalanan pergunungan Scotland
Sebenarnya ada banyak tempat lagi di sekitar Scotland yang belum berkesempatan lagi untuk aku ceritakan..
Nantilah bila ada ilham dan 'masa' InsyAllah akan aku ceritakan..

Dah tertarik nak ke Scotland???
Datang tau..
Jangan tak datang

p/s Akhirnya.. 
Selesai juga entri Pergunungan Scotland nie..

This entry was posted on Thursday, October 13, 2011 and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Pengembara:

On 14 October 2011 at 01:45 , MasZuber said...

ahhh cantiknya..

terasa sejuk sampai ke sum sum tulang..

hopefully satu hari nanti ada rezeki sampai ke sana..:-)

by public transport, bole sampai tak ke tempat2 nie?

On 14 October 2011 at 11:45 , iina said...


InsyAllah.. Public transport boleh jek.. sama ada naik train atau bas.. tapi kalau nak rasa berhenti2 sepanjang pemandangan cantik tuh tak dapatlah.. sebab banyak tempat cantik yang mesti berhenti.. kalau naik public transport boleh.. tapi hanya boleh tgk jelah dari jauh..

Selalunya kalau kwn2 nak round scottish highland.. driving is highly recommended.. the view I susah nak describe but you leh tgk dari gbr2 yg I dah ambik kan ;)

On 15 October 2011 at 00:10 , Acik Erna said...

assalam iina..cantiknya gambar2 yang iina..tayangkan disini..bila lihat gambar..laut/tasik dan langit yang biru ni..seolah olah ada didepan mata..cantik sungguh..

On 16 October 2011 at 20:14 , iina said...

Kak Erna

Thanks ye kak ;)

On 19 October 2011 at 09:44 , WanShila said...

ni yg buat teringin nak g melancong ni..huhu

Related Posts with Thumbnails