•Monday, May 24, 2010

Sebenarnya tiket 'complimentary' untuk menaiki Falkirk Wheel ini telah lama aku ambil dari GU. Akhirnya hujung minggu yang lalu kami telah merancang untuk ke sana setelah berbulan-bulan tiket itu disimpan dalam beg sekolah aku ;)

Apa yang menariknya di sini?? Apa itu Falkirk Wheel..



Falkirk Wheel ini terletak hampir 35-40 minit perjalanan dari bandar Glasgow.. Untuk ke sini boleh mengikuti lebuhraya ke bandar Stirling dari Glasgow. Tak jauhlah.. Falkirk Wheel ini telah dirasmikan oleh Prince Charles pada tahun 2001.. Ianya dijadikan tarikan utama pelancung dan memudahkan bot-bot untuk bergerak menerusi terusan bertingkat sepanjang Bandar Glasgow dan Edinburgh

Falkirk Wheel adalah merupakan satu senibina kejuruteraan terusan yang mampu memindahkan bot-bot dari terusan yang bertingkat menggunakan kaedah lif berpusing.. pada 1 masa sebanyak 12 buah bot dapat dipindahkan serentak..

The Falkirk Wheel is a rotating boat lift located in Scotland, UK, connecting the Forth and Clyde Canal with the Union Canal. It is named after the nearby town of Falkirk in central Scotland. The two canals were previously connected by a series of 11 locks, but by the 1930s these had fallen into disuse, were filled in and the land built upon.

The plan to regenerate the canals of central Scotland to reconnect Glasgow with Edinburgh was led by British Waterways with support and funding from seven local authorities, the Scottish Enterprise Network, the European Regional Development Fund and the Millennium Commission. It was decided early on to create a dramatic 21st century landmark structure to reconnect the canals, instead of simply recreating the historic lock flight. Designs were submitted for a boat lift to link the canals, with the Falkirk Wheel design winning. As with many Millennium Commission projects the site includes a visitors' centre containing a shop, café and exhibition centre.

The difference in the levels of the two canals at the wheel is 24 metres (79 ft), roughly equivalent to the height of an eight-storey building. The Union Canal, however, is 11m higher than the aqueduct which meets the wheel, and boats must pass through a pair of locks to descend from this canal onto the aqueduct at the top of the wheel. The aqueduct could not have been positioned higher due to conflicts with the historically important Antonine Wall.


Bayaran yang dikenakan untuk dewasa sebanyak £7.95, pelajar £6.95 dan kanak-kanak £4.95. Tapi untuk kami free jek sebab dapat voucher free ;)

Menaiki bot dan Falkirk wheel ini mengambil masa lebih kurang 1 jam.. 30 minit untuk naik ke terusan atas.. dan 30 minit pula untuk turun ke terusan di bawah.


Falkirk Wheel dari jauh..
Bahagian atas yang berbentuk cincin itu adalah terusan bertingkat yang dibina.
Tinggi wheel ini hampir menyamai bangunan 8 tingkat

Bot akan diletakkan di tengah-tengah wheel itu..

Wheel mula berpusing..
Untuk memindahkan bot-bot dari terusan atas ke bawah dan sebaliknya

Putaran 90 darjah

Sekitar kawasan ini banyak disediakan tempat berehat dan boleh berkelah di sini. Malah kawasan ini juga boleh dijelajahi terutama buat sesiapa yang berminat untuk melawat' Antonine Wall'

Belakang kawasan ini adalah Antonine Wall

The Antonine Wall is a stone and turf fortification built by the Romans across what is now the Central Belt of Scotland, between the Firth of Forth and the Firth of Clyde. The northernmost frontier barrier of the Roman Empire, it ran approximately 39 miles (63 km) and was about ten feet (3 m) high and fifteen feet (5 m) wide. Security was bolstered by a deep ditch on the north side. The wall was the second of two created by the Romans in Britannia; its remains are less evident than the better known Hadrian's Wall to the south.

Yang seronok.. Hujung minggu itu cuaca cukup panas menghampiri 30 darjah celcius.. Antara hari paling panas di Scotland ;)

This entry was posted on Monday, May 24, 2010 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

6 Pengembara:

On 24 May 2010 at 13:29 , aNIe said...

iina...tak rasa seram ke masa dia memindahkan bot tersebut...?

Cantik tempatnya...

 
On 24 May 2010 at 13:32 , iina said...

Kak Anie

Dia gerak pelan2 jek.. lgik pun mmg xperasan bawah langsung sebab kiri kanan tuh ada pagar.. lgik pun duk dlm bot.. bkn duk tepi wheel tuh hehehe... tau2 jek dah sampai atas ;)

 
On 24 May 2010 at 13:43 , soclose2213 said...

iina yang paling berharga pengalaman tu kan..nice picture..^.^

 
On 24 May 2010 at 13:48 , iina said...

SC2213

Betul tuh kan.. pengalaman tuh xsemua dpt alami.. tapi boleh juga dikongsi ilmu dan info nya ;)

 
On 24 May 2010 at 14:06 , Lady of Leisure said...

tq for sharing... mesti berharga pengalaman macam ni, untung u..
wahhh 30 tu leh pakai tshirt gitu je la kan.. quite hot..

 
On 25 May 2010 at 11:28 , iina said...

Lady

I sempat pakai t shirt lengan pendek 2 ari jek.. ari nie dah mula sejuk balik.. hehehe ;)

 
Related Posts with Thumbnails