•Friday, April 29, 2011
Cuti Easter minggu lepas kami ke sekitar daerah sempadan antara 2 negara iaitu England dan Scotland yang dikenali sebagai 'Scottish Borders'. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 2 jam dari Glasgow.

Peta perjalanan kami ke Scottish Borders dari Glasgow

The Scottish Borders (Scots: the Mairches; Scottish Gaelic: Na Crìochan) is one of 32 local government council areas of Scotland. It is bordered by Dumfries and Galloway in the west, South Lanarkshire and West Lothian in the north west, City of Edinburgh, East Lothian, Midlothian to the north; and the non-metropolitan counties of Northumberland and Cumbria in England to the south and east. The administrative centre of the area is Newtown St. Boswells. Historically, the name Scottish Borders designated the entire border region of southern Scotland and, together with neighbouring areas of England, was part of the historical Borders region. (wikipedia)

Kami bertolak hampir ke pukul 8.00pagi dari Glasgow ke Tourist Information centre di Melrose.. Pemandangan sepanjang perjalanan memang indah... Kami berhenti di beberapa lokasi dengan tujuan untuk ambil gambar sekitarnya..

Berhenti seketika di kawasan ini..
Tak nampak pun wildlife ye ;)

Sebenarnya nak ambil gambar kincir angin ini

Lagi 2 batu untuk sampai ke Melrose, kami temui jambatan tinggi ini..
Apa lagi sesi bergambar pun bermula..

Berhenti di sini nak ambil gambar sekitar bridge ini yang dikenali sebagai 'Trimontium'

Trimontium is the name of a Roman fort at Newstead, near Melrose, Borders, Scotland, close under the three Eildon Hills (whence the name trium montium). It was an advance post of the Romans towards Caledonia. Trimontium was occupied by the Romans intermittently from 80 to 211.

Tinggi sungguh jambatan nie..

Kami meneruskan perjalanan ke pekan Melrose..

The town's name is recorded in its earliest form as Mailros, 'the bare peninsula' (Old Welsh or Brythonic), referring to the original site of the monastery, recorded by the Venerable Bede, in a bend of the river Tweed. The original monastery at Melrose is referred to in the Anglo-Saxon Chronicle with the name Magilros (at which time Melrose was part of Northumbria). Melrose is the location of Melrose Abbey, re-founded for the Cistercian order by David I in the early 12th century, one of the most beautiful monastic ruins in Great Britain. It is the site of the burial of the heart of Scottish king Robert the Bruce.

Melrose Abbey
Opps.. kuburan lama

Sebahagian daripada bangunan lama yang masih dijaga

Menuju ke Harmony Garden

Bunga-bunga tulip baru nak berkembang..

Dari Melrose kami ke Selkirk..
Berhenti seketika di Victoria Campsite untuk makan tengahari..
Piknik di tepi padang sambil menikmati cuaca yang panas..
Kami sempat juga menunaikan solat jamak Zohor-Asar di situ..
Oh gambar takde sebab kepala dah ingat nak makan dan solat jek ;)

Kami ke Jedburgh pula

Jedburgh is a town and former royal burgh in the Scottish Borders and historically in Roxburghshire. Jedburgh lies on the Jed Water, a tributary of the River Teviot, it is only ten miles from the border with England and is dominated by the substantial ruins of Jedburgh Abbey. Other notable buildings in the town include Mary, Queen of Scots' House and Jedburgh Castle Jail, now a museum.

Bangunan ini dah dijadikan sebahagian muzium..
Rasanya tinggalan Istana lama & Abbey (Church lama): Jedburgh Castle Jail

Tugu peringatan..

Akhirnya kami sampai ke sempadan Scotland dan England..
Lebih kurang 1 batu dari Berwick Upon Tweed

Pagar batu ini memisahkan sempadan antara 2 negara ; Scotland & England

Sebelah ladang bunga Rapeseed (Tanah England) dan sebelahnya padang rumput (Scotland)

Ladang bunga Rapeseed..

Welcome to Scottish Border

Kemudian kami ke Eyemouth
Singgah ke kawasan pantainya..

Tenang je kan ;)

Senja di tepian laut dalam perjalanan pulang..

Kami tiba di Glasgow hampir pukul 9.30malam..

This entry was posted on Friday, April 29, 2011 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

7 Pengembara:

On 30 April 2011 at 02:29 , MULAN said...

beautiful journey...

 
On 30 April 2011 at 12:37 , iina said...

Mulan

Thanks ye ;)

 
On 3 May 2011 at 11:59 , Acik Erna said...

sehari perjalan ye iina..cantik kan..laut dia pun cantik..
rasa macam tak percaya je..hanya tembok batu memisahkan dua negara..kan..
suka..tq iina..dapat akak berkongsi tengok keindahan alam ciptaan tuhan..

 
On 3 May 2011 at 12:11 , iina said...

Acik Erna

Sebenarnya tembok batu tuh tak silap sepanjang 78 batu kot.. lebih kurg camtulah.. panjang sebenarnya.. itu kira sempadan dari sebelah barat UK.. Nama jek duk Scotland.. ini pun 1st time sampai.. ;)

 
On 8 June 2011 at 15:03 , MasZuber said...

jauh perjalanan...scot memang cantik la..

harap2 satu hari nanti bleh le sampai sane..

 
On 9 June 2011 at 13:14 , iina said...

Mas

Scotland nie byk highland dan loch (lake).. bentuk muka bumi dia mmg bergunung ganang.. tuh yang dia mmg terkenal dan cantik.. Kalau datang UK haruslah ke scotland.. klu tak.. x complete jelajah UK ;)

 
On 21 July 2011 at 00:03 , absolutely emy said...

baru nak add blog ina yang ni.. :)

 
Related Posts with Thumbnails