•Wednesday, May 04, 2011
Sebenarnya dah lama aku nak cerita pasal pergunungan di Scotland nie..

Banyak sebenarnya boleh nak diceritakan..
Tapi biasalah bila bab-bab nak story nie.. mesti aku jadi malas nak menaip..

Oklah aku cubalah cerita mengenai Pergunungan Scotland..

Kalau datang ke UK.. Kalau tak singgah ke Scotland kira cam rugilah..

Wajib pergi adalah kawasan pergunungannya..

The Scottish Highlands (Scottish Gaelic: A' Ghàidhealtachd meaning Land of the Gaels) is a historic region of Scotland. It was culturally distinguishable from the Scottish Lowlands from the later Middle Ages into the Modern period, when English replaced Scottish Gaelic throughout most of the Lowlands. The term is also used for the area north and west of the Highland Boundary Fault, although the exact boundaries are not clearly defined, particularly to the east. The Great Glen divides the Grampian Mountains to the southeast from the Northwest Highlands. The Scottish Gaelic name of A' Ghàidhealtachd literally means 'the place of the Gaels' and traditionally, from a Gaelic-speaking point of view, includes both the Western Isles and the Highlands. 
(wikipedia :http://en.wikipedia.org/wiki/Scottish_Highlands)


Photo dari wikipedia

Jika dari Glasgow.. Route yang boleh diikuti adalah Route A82 bermula dari Glasgow (sebelum tuh dari rumah aku kena ikut M8 ke arah Greenock dan exit di Erskine) dan berakhir di Inverness. Laluan ini melalui Loch lomond, Tarbet, Crianlarich,Tyndrum, Glen Coe, Loch Leven, Loch Linnhe, Fort William, Fort Augustus, Loch ness, dan akhirnya tiba di Inverness (nanti aku hurai serba sedikit pasal pekan dan bandar nie dalam entri aku ok). Sepanjang laluan ini pemandangan dia.. amat mengasyikan.. walaupun aku dah ke sana lebih dari 6 kali.. setiap kali ke sana pemandangan itu tetap berbeza.. setiap musim mempunyai warna dan pemandangan yang cukup berbeza.. Sebab itu aku tidak pernah jemu ke situ setiap tahun.. (Nota : Route A adalah jalan kampung.. atau jalan biasa, manakala M adalah lebuhraya)

Sebenarnya Route A82 merupakan laluan yang tercantik jika mahu ke kawasan pergunungan Scotland. Kita akan lalu kawasan ladang-ladang.. diikuti tepian tasik atau dikenali sebagai Loch.. hinggalah memasuki kawasan tanah tinggi pergunungan yang menyajikan pemandangan yang mampu membuatkan kita terpukau dengan keindahannya.
The A82 is a trunk road in Scotland. It is the principal route from Lowland Scotland to the western Scottish Highlands, running from Glasgow to Inverness, going by Loch Lomond, Glen Coe and Fort William. It is the second longest primary A-road in Scotland after the A9, which is the other principal route to Inverness from the south of Scotland. In the Gàidhealtachd (the Gaelic-speaking parts of Scotland), the A82 is equipped with bilingual road signs - currently the only long distance trunk route in the Highlands from the South to be thus furnished.
Untuk Siri 1 aku cerita pengenalan dulu tentang pergunungan Scotland ini. Cerita intro jek dah rasa panjang dah nie.. Aku akan cite sikit laluan dari Glasgow melalui Erskine Bridge untuk ke Loch Lomond. Untuk Siri 2 pula (Route A to B) ini aku ceritakan laluan dari Loch Lomond hingga ke Fort William selama 2 1/2 jam pemanduan (banyak nak cite nie sebab byk lokasi dan gambar menarik.. kalau aku rajin nak cite lah ok) dan diikuti dengan Siri ke 3 (Route B to C) pula yang bersambung dari Fort William ke Inverness selama 1 1/2 jam pemanduan. Biasanya masa memandu akan jadi lebih lama sebab kita akan teruja untuk berhenti di banyak tempat 'parking' sementara yang terdapat di sepanjang route A82 itu. Kenapa kita akan berhenti?? Sebab pemandangan di sepanjang laluan ini.. Cukup mempersonakan.

Route A82 dari Glasgow(A) ke Fort William(B) ke Inverness(C)

Kenapa bermula dari Glasgow? Soalan nie sapa tanya sajelah tuh kan.. Dah aku duduk Glasgow kenalah mula dari Glasgow... Kot aku duduk London ke.. Manchester ke.. Edinburgh ke.. Logik lah juga kan nak mula dari situ.. Kira Glasgow nie cam strategik lah.. Masuk jek lebuhraya M8.. boleh sahaja kemana-mana utara atau selatan.. Janji sampai dan ikut had laju maksimum 70 batu sejam ok (batu tau.. bukan km..)

Untuk sesi pengenalan nie aku cerita sikitlah laluan dari Glasgow melalui Erskine Bridge dan ke Loch Lomond (lebih kurang 14 batu).. Nanti untuk siri ke 2 aku akan sambung laluan seterusnya..

George Square (kiranya central Glasgow lah)
Aku tiap-tiap hari lintas dataran George nie..
Ala-ala cam dataran merdeka lah gitu..


Lebuhraya M8 Glasgow & Edinburgh
Lebuhraya utama untuk ke mana-mana tempat di UK dari Glasgow
Keluar dari M8 ambil exit ke Erskine/Bishopton dan ikut pula route A82 (jalan kampung)
Sebenarnya dari Glasgow boleh juga memilih jalan biasa yang bukan hiway bermula dari Great Western Road melalui Clydebank dan bersambung dengan Route A82 ini..
Biasanya aku malas nak ikut jalan Great Western Road nie sebab kena lalu tengah-tengah bandar Glasgow, yang banyak traffic light..

Erskine Bridge (photo dari wikipedia)
Mesti lalu jambatan ini untuk ke Loch Lomond
Oh ya tahun lepas ada 2 orang budak scottish perempuan terjun dari Bridge nie bunuh diri.. kecohlah kejap
Aku rasa kat mana-mana kalau ada jek bridge mesti ada yang nak bunuh diri ler..
The Erskine Bridge is a cable-stayed box girder bridge spanning the River Clyde in west central Scotland, connecting West Dunbartonshire with Renfrewshire
Lepas jek Erskine Bridge nie..
Ikut jek sign ke 'Loch Lomond' (A82)

Loch Lomond
Loch Lomond is one of the most popular lochs in Scotland, lined with secluded bays, tiny villages and backed by mountains. Within the loch are numerous islands and the loch itself is home to all kinds of water sports from fishing, sailing, boating, water-skiing, diving and kayaking. In the summer months thousands of people come to Loch Lomond to enjoy the nature and relax.

Loch Lomond is known as 'Loch Laomainn' in Scottish Gaelic. The loch is 24 miles long and between 0.75 and 5.0 miles wide. It has an average depth of about 37m, reaching a maximum of 190m. It has the largest surface area of any lake in the UK, and is only surpassed by Loch Ness in volume. In the loch is Inchmurrin, the largest lake island in Britain. Loch Lomond is now part of Loch Lomond and the Trossachs National Park and on the eastern shore stands Ben Lomond, the southernmost of the Scottish Munros with a height of 974m.

Most of the population, and travel destinations, around Loch Lomond are on the western shore. These include the villages of Aldochlay, Arden, Inverbeg, Inveruglas, Luss, Stuckgowan and Tarbet. At the southern end of the loch are Balloch and Alexandria.

Loch Lomond boleh dilihat sepanjang laluan awal A82..
Sepanjang jalan nie memang nampak air tasik sahaja terutama bila lalu kawasan 'Tarbet' sebab Loch nie memang panjang..
Selalunya kalau nak ambik gambar di sekitar Loch Lomond boleh berhenti di 'Loch Lomond Duck Bay'
Kat situ ada tempat boleh piknik dan BBQ

Pagi di Loch Lomond Duck Bay
Masa nie air di Loch  Lomond pun beku
One of my fav photo

Nampak tanda P berwarna biru tuh?
Tempat tuh boleh parking sementara untuk ambil gambar 'scenery' sepanjang laluan ini..

Bersambung..

This entry was posted on Wednesday, May 04, 2011 and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Pengembara:

On 4 May 2011 at 05:09 , fatt said...

ha tulis pun psl scotland. hehe suke :)

memula tadi aku blur apa tu Loch pastu dah google barula faham mksd dia..so kiranya tasik ni terkepung la kan..mcm landlocked gitu. ada wave tak kat hujung loch tu? kat nz pun lebih kurang gini, tp wave dia kuat mcm ombak kat tepi laut aje. the funny thing is dorg tak panggil tu lake, dorg panggil beach.

masuk highway ni free ke bayar tol? klu camping tepi jalan or drive campervan ada tak port2 campsite utk overnight?

so actually highway highland ni boleh setel dalam masa 1 hari tak kalau buat 1-way?

teruskan sambung..very interesting. all the photos are helpful utk aku dptkan clear image ttg tmpt ni. btw, ur fave photo also my fave..mcm misty dan misteri sikit gmbr tu :)

 
On 4 May 2011 at 10:29 , iina said...

Fatt

Biasalah entri nie aku rasa dah simpan ada 3minggu hahahaha.. tgk ko tulis pasal Mt bromo.. aku rajinkanlah diri tulis gak pasal scotland highland..

Ok aku jawab soalan ko satu2.. kat sini tasik panggil Loch.. yang paling famous Loch Ness.. penah dgr kan.. misteri loch ness monster.. ada byk Loch kat sini.. Loch nie air tawar.. freshwater.. sebab itu.. kat sini banyak canal.. dan suatu ketika dulu mmg jadi laluan utama bot2.. dan keduanya.. banyak pulau2 gak.. next time aku storylah pasal pulau pulak..

Sini banyak campsite.. camping tepi jalan tak leh.. kena p camping site dia.. aku tak pernah lak camping.. tapi kalau ko jenis rajin.. boleh jek google.. selalu kita org sewa B&B (Bed & Breakfast) kira umah org.. diorg sewakan bilik.. ataupun duk travelodge.. atau youth hostel.. sekitar scotland nie melambak youth hostel.. masuk jek hostelbookers.. ko leh jumpa..

Kalau jalan tuh nama M diikuti dengan no.. itu adalah jalan hiway.. tapi kalau dah nama tuh label A. Itu namanya jalan kampung.. Kalau guna route A nie.. memang jalan 100% masuk kampung2 dan jalannya kecik.. M8 yang aku cite tuh hanya suku jek perjalanan sepanjang route ke highland nie.. lepas jek masuk ke Erskine.. ko dah masuk jalan kampung sampailah hujung route A82 tuh.. nanti aku explain lagik dlm siri seterusnya..

Kalau ko nak pusing scotland tak boleh 1 hari.. kena bermalam.. sebab jalan dia semua main 3jam keatas.. kalau nak ke hujung scotland tuh dari glasgow jek.. dah 6jam drive.. itu tak masuk berhenti2 sebab nak ambik gambar sebab pemandangan dia.. mmg best.. ko mesti akan berhenti punya.. aku jamin 200%..

So kalau nak ke scottish highland mmg kena well plan.. tapi route yang aku suggest nie.. adalah the best route kalau nak tengok tasik.. ladang dan pergunungan scotland.. sepanjang route nie ada 3 ski centre.. mmg famouslah.. later aku story k..

Gambar tuh mmg misteri.. aku ambik masa tuh ontway naik ke atas.. masa tuh snow baru lepas turun 3 hari.. tasik pun beku.. tapi cahaya matahari pagi tuh mmg samar2 jek.. trus dapat snap photo tuh.. ;)

InsyAllah.. nanti aku sambung bila mood aku ada.. jgn lgik 3minggu update udah hahaha

 
On 6 May 2011 at 00:04 , arryani said...

TQ for sharing. tgh terPK bila nk smpi sana..huhuhu

Suka tgk gmbr2 tu.. ;D..especilly gmbr "pagi di Loch Duck Bay"

 
On 6 May 2011 at 11:45 , iina said...

arryani

Thanks for stopping by..
Thanks sebab enjoy tgk gbr nie

 
On 28 April 2013 at 10:51 , Rohaizan Hassan said...

terima kasih untuk info scotland ini. saya bercadang nak pergi sana dalam tahun ini insyallah.. solo backpacker la katakan..

kalau nak tanya soalan banyak-banyak boleh? hehehe-

 
Related Posts with Thumbnails