•Monday, December 12, 2011
Sekitar Scotland terdapat banyak pulau-pulau yang boleh dilawati melalui perkhidmatan ferry.

Beberapa bulan yang lalu aku dan kawan-kawan rapat telah merancang ke Pulau ini secara mengejut.. Biasalah perancangan kami nie memang selalunya terkejut jek.. Bila rasa nak berjalan.. Ada kawan yang akan call sehari sebelum.. decide bekal makanan apa nak bawak.. then pagi tuh.. Off kami terus on the way.. As simple as that..

This is one of many trips that we been around Scotland..

Di Largs

Largs (Scottish Gaelic: An Leargaidh Ghallda) is a town on the Firth of Clyde in North Ayrshire, Scotland, about 33 miles (53 km) from Glasgow. The original name means "the slopes" (An Leargaidh) in Scottish Gaelic. A popular seaside resort with a pier, the town markets itself on its historic links with the Vikings and an annual festival is held each year in early September.
Largs Pier

Ferry to Isle of Cumbrae
A Caledonian MacBrayne ferry service runs from Largs to Great Cumbrae. MV Loch Riddon is a Caledonian Maritime Assets Limited ro-ro car ferry, built in 1986 and operated by Caledonian MacBrayne. After eleven years in the Kyles of Bute, she has been at Largs since 1997.

Berjalan kaki menaiki Ferry dan boleh juga memilih membawa kereta.

Deretan kereta yang menaiki Ferry

Meninggalkan jeti Largs
Perjalanan mengambil masa 10-15minit sahaja dengan bayaran sebanyak £3.10- £4.00 seorang
Jika menaiki kereta bayaran berlainan dikenakan

Dah sampai ke Isle of Cumbrae


Great Cumbrae (Scottish Gaelic, Cumaradh Mòr; also known as Cumbrae or the Isle of Cumbrae) is the larger of the two islands known as The Cumbraes in the lower Firth of Clyde in western Scotland.

Miliport
Satu-satunya pekan di pulau ini..

Kami lebih banyak menghabiskan masa menikmati panasnya mentari sambil berpiknik di kawasan taman berhampiran pekan Miliport..
Ada rakan yang memilih berbasikal mengelilingi pulau dan ada juga yang memilih bersiar-siar..

Masa untuk pulang ke tanah besar Scotland

Hari semakin petang..

Semoga kita bertemu lagi..


This entry was posted on Monday, December 12, 2011 and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Pengembara:

On 13 December 2011 at 00:05 , fatt said...

macam naik feri penang pulak boleh bawak kete. feri ni servis sampai malam ke smpai petang je?

kalau sewa basikal brp dorang caj?

 
On 13 December 2011 at 10:57 , iina said...

Fatt

Kat sini banyak pulau dan kebanyakan ferry memang bawak kereta sebab pulau tuh ada org tinggal.. dia ye servis ikut musim.. kalau summer lewat.. tapi kalau winter nie terhad..

Sewa basikal tuh aku lupa harga dia.. yang aku ingat ada yg sewa ikut jam, sehari dan maksima seminggu.. lagi lama sewa lagik murah tak silap aku.. sorry ler fatt aku lupa info yg nie

 
Related Posts with Thumbnails