•Thursday, February 02, 2012
Istanbul, Turki
Musim Bunga Tulip..

Perkataan 'Tulip' yang cukup terkenal dalam bahasa inggeris ini sebenarnya berasal dari perkataan Moden Latin 'tulīpa' pada zaman pemerintahan Otmaniah Turki yang membawa maksud tülbend ("muslin" atau "gauze" dalam bahasa inggeris yang bermaksud kain muslin; kain cotton ) dan juga dari perkataan Parsi dulband ("bulat"). Sebenarnya pameran bunga-bunga tulip telahpun dimulakan sejak dari zaman pemerintahan Otmaniah lagi.. dan kini pameran bunga tulip yang terkenal di dunia adalah di 'Keukenhof' Netherland. Bunga tulip atau dikenali sebagai lale (dari Persian لاله, lâleh) di Iran dan Turki, merupakan bunga yang asalnya tumbuh di beberapa kawasan di sekitar Afrika, Asia, dan Eropah.
Sumber wikipedia

Oleh sebab itu semasa aku ke Istanbul, seorang sahabat pernah memberitahu aku.. Asal bunga-bunga tulip yang terdapat di Netherland untuk dijadikan pameran bunga terbesar dunia.. berasal dari turki.. Jika di Netherland.. kita hanya dapat melihat deretan bunga tulip dalam pameran itu sahaja dan perlu membayar harga tiket jika hendak melihatnya
Tetapi di Istanbul.. Bunga tulip di tanam merata-rata di sekitar bandar itu.. Baik di tepi jalan atau di tengah-tengah bulatan.. Pergilah kemana sahaja.. Anda pasti akan melihat bunga-bunga tulip ada di situ..
Ketika ke Istanbul.. Pameran bunga tulip baru sahaja selesai dan kami puas bergambar ketika ke sana..

This entry was posted on Thursday, February 02, 2012 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 Pengembara:

Related Posts with Thumbnails